Haynau szivar

Haynau szivar
Gyártási idő: 
~1848.

 

A kép egy felvágatlan nyomdai ívről származik. Nem valószínű, hogy létező márka volt, a hírhedten kegyetetlen hadvezérről valószínűleg még véletlenül sem neveztek el szivart.

Lehetséges, hogy csupán "gúnyrajzként" készült, utalva arra, hogy a monopólium előtti időkben a magán-dohánygyárosok minden eszközt megragadtak termékeik népszerűsítésére.

Nevezetes eseményekről vagy nagy történelmi alakokról nevezték el portékájukat, amiket így kelendőbbnek reméltek. Ahogy a névadó hírneve csökkent, úgy tűntek el ezek a - mondhatni - alkalmi fajták, és adták át helyüket újabbaknak, mindig ahogy a közélet alakulása megkívánta.

Gyakorlatilag végeláthatatlan az ilyen dohányáruk sora, talán ezt a dömpinget parodizálta csupán egy egykori ötletes grafikus.

Mindenesetre a nyomat 1848-49 környékéről származik. Julius Jacob von Haynau /1786-1853/ osztrák hadvezér volt, aki különös kegyetlenségéről híresült el. A szabadságharc bukása után Magyarország teljhatalmú katonai parancsnokaként vezette a lázadó magyar forradalmárok elleni megtorlást, 1849. október 6-án pedig kivégeztette az aradi vértanúkat, és Pesten Gróf Batthyány Lajost, az első független magyar kormány elnökét.

Szivarcsomagként így nézett volna ki: