General Kničanin szivar

General Kničanin szivar
Gyártási idő: 
~1848.

 

A kép egy felvágatlan nyomdai ívről származik. Nem biztos, hogy létező márka volt, ugyanis ha így lenne, valószínűleg a gyáros neve szerepelne a csomagoláson.

Lehetséges, hogy csupán "gúnyrajzként" készült, utalva arra, hogy a monopólium előtti időkben a magán-dohánygyárosok minden eszközt megragadtak termékeik népszerűsítésére.

Nevezetes eseményekről vagy nagy történelmi alakokról nevezték el portékájukat, amiket így kelendőbbnek reméltek. Ahogy a névadó hírneve csökkent, úgy tűntek el ezek a - mondhatni - alkalmi fajták, és adták át helyüket újabbaknak, mindig ahogy a közélet alakulása megkívánta.

Gyakorlatilag végeláthatatlan az ilyen dohányáruk sora, talán ezt a dömpinget parodizálta csupán egy egykori ötletes grafikus.

Mindenesetre a nyomat 1848-49 környékéről származik, Stevan Petrovic Knicanin /1807-1855/ pedig szerb politikus és katonatiszt volt, a szabadsáharc idején a szerb önkéntesek parancsnoka, 1849-től vezérőrnagyi rangban az osztrák császári hadsereg tábornoka, 1853-tól a Szerb Fejedelemség hadügyminisztere.

Szivarcsomagként így nézett volna ki: